Zijn ziekenhuizen teveel kwijt aan kwaliteit?

Vandaag, 12 januari, volop in het nieuws: Ziekenhuizen zijn teveel tijd en geld kwijt aan kwaliteitsmetingen. Maar liefst 80 miljoen euro die niet aan de primaire zorg kan worden besteed. Vreselijk natuurlijk en heel Nederland duikelt over elkaar heen om te verklaren dat het afgelopen moet zijn met die nodeloze bureaucratie, met de zinloze verantwoordingsdrang. Het past naadloos in het populairste mantra van deze tijd: meer handen aan het bed, net zo goed als meer blauw op straat en meer leraren voor de klas.

En dus leent dit soort nieuws -en de onvermijdelijke stroom meningen- zich zeer voor onnadenkende instemming. Toch maar even een ander perspectief:

  1. In 2006 stierven er in ziekenhuizen minimaal 1735 mensen onnodig. Voorwaar een aantal dat smeekte om invoering van stringente kwaliteitssystemen. Bij elk effectief kwaliteitssysteem hoort een deel registratie. Meten is weten. Daar is weinig aan te doen. Sinds 2006/2007 zijn ziekenhuizen fors gaan investeren in dergelijke kwaliteitssystemen.
  2. En met succes! In 2013 blijkt dat het aantal onnodige doden in ziekenhuizen in 5 jaar met maar liefst 50% is gedaald!
  3. Om het even in geld en perspectief uit te drukken: stel dat je die 80 miljoen halveert en terugbrengt tot het niveau van 2007, dan kost dat dus zo’n 1000 doden per jaar. Dat is € 40.000,- per leven. De behandeling tegen de ziekte van Pompe kost gemiddeld zo’n € 400.000,-. Per patiënt. Per jaar. Update: vandaag 28-1-2016 wordt bekend dat Minister Schippers van Volksgezondheid heeft besloten dat mensen die een speciaal soort longkanker hebben gebruik kunnen maken van het medicijn Nivolumab. Kosten per patiënt per jaar: € 134.000,-. Met 800 patiënten gaat het om ruim € 100.000.000,-. Dat is meer dan de totale kosten van de kwaliteitsmetingen waar het hier om gaat…
  4. Nog een perspectief: In het hele ziekenhuiswezen gaat jaarlijks ruim 13.9 miljard euro om. Die 80 miljoen is nog geen 0,6% van de totale omzet. Er zijn bedrijven die meer uitgeven aan kwaliteitszorg. En het rendeert: Nederland bevindt zich fier op de nr. 1 positie van de Euro Health Consumer Index (zie Kwaliteit op de Kaart, pag. 9 e.v.).

Kortom, het is maar welk perspectief u kiest. De kop had net zo goed kunnen zijn: Investeringen in kwaliteit ziekenhuizen renderen als een dolle.

Advertisements
This entry was posted in Achter het nieuws, Deliberaties and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s