Er komt een tweede brexit referendum, tenzij…

Boris Johnson te snel op het zadel wordt gehesen als nieuwe premier, om als belangrijkste vertegenwoordiger van het Leave-kamp, de exit-gesprekken met de EU te gaan leiden. Zodra Johnson daar zit, is een scenario waarin er een tweede -spijtoptantenreferendum- komt, vrijwel ondenkbaar. Wellicht is dat de reden dat Cameron geen haast heeft met opstappen. Zo creëert hij wat lucht en speelruimte om het beeld dat een tweede referendum geen gek idee zou zijn te laten ontstaan en groeien.

Een tweede referendum is helemaal geen gek idee. Als je bijvoorbeeld ziet hoe moeilijk het is om in Nederland de grondwet te wijzigen: eerst moeten zowel de Eerste als de Tweede Kamer de overwegingswet aannemen. Daarna vindt ontbinding van de Tweede Kamer plaats en worden er verkiezingen gehouden. Daarna moeten zowel de Eerste als de Tweede Kamer het voorstel met een tweederde meerderheid aannemen voordat het in werking treedt. Vergelijk dat eens met de toch ook wel redelijk fundamentele keuze over wel of geen onderdeel uitmaken van de Europese Unie: Remain or Leave? Nah, doe maar Leave.

De vrijblijvende fladderigheid van de referendumprocedure die in Groot-Brittannië is gekozen heeft er waarschijnlijk toe bijgedragen dat veel mensen zich echt niet hebben gerealiseerd wat de impact van een Brexit zou zijn. Al was het maar omdat veel mensen  nu eenmaal een beperkt voorstellingsvermogen hebben. Zeker als het om abstracte politieke noties gaat. En al helemaal als die worden uitgelegd door mensen van het establishment waar zij de afgelopen jaren een gezonde dosis wantrouwen tegen hebben ontwikkeld.

Een tweede referendum dus. Een spijtoptantenreferendum. Is dat erg? Nee waarom… Als wij de grondwet wijzigen zeggen we ook tegen de Tweede Kamer als ze eerst ja hebben gezegd: ‘nu gaan we verkiezingen houden en dan moeten jullie er nog een keer over stemmen. Sterker nog, dan moeten jullie met ruim 66% voor stemmen anders gaat het feest niet eens door.’.  Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald zeg maar.

En de EU? Waarschijnlijk wordt rekening gehouden met dit scenario. Van de buitenkant zie je het niet, omdat er straffe taal wordt gesproken. Juist door nu te benadrukken dat Groot-Brittannië dan maar haast moet maken als ze zo nodig een Brexit willen, wordt de Britten duidelijk gemaakt dat het geen spelletje meer is. Dat het speelkwartier over is en dat ze hun knopen moeten tellen. Dat had de EU waarschijnlijk al veel eerder moeten doen, dan hadden we dit gedoe allemaal niet gehad, maar dat terzijde.

Teveel druk op Cameron om nu dan ook snel af te treden zoals bijvoorbeeld president van het Europees Parlement Schulz nu doet is dan ook niet verstandig. Als Cameron morgen opstapt en Boris Johnson zijn plaats inneemt is een tweede referendum een stuk minder realistisch. Het lijkt alsof zelfs Johnson koudwatervrees heeft gekregen. Misschien ziet hij een tweede referendum nu ook wel zitten. Het zou een goede verklaring zijn voor zijn afwezigheid bij de uitslag en de nadruk die hij legt op het belang van rust en geen haast…

**Update** inmiddels hebben al meer dan 1,1 miljoen Britten een petitie ondertekend die de regering oproept tot een tweede referendum. Opmerkelijk is dat deze petitie, afgezien van de City, vooral wordt ondertekend door mensen uit gebieden waar massaal voor Leave is gestemdGB petitie

 

 

Advertisements
This entry was posted in Deliberaties, Europa and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Er komt een tweede brexit referendum, tenzij…

  1. Johan says:

    Tja, toch vind ik het een kwestie van “op de blaren zitten”. Het Britse volk wilde zo graag achter de “Leave-ophitsers” aanlopen? Dan moeten ze achteraf niet zeuren dat ze niet wisten waarvoor ze kozen. Bestonden er voor afgelopen week geen Internet, kranten (die vrijwel allemaal uitlegden waarom “Leave” een slecht idee was), opiniestukken en materiedeskundigen? “Niet weten waarvoor je kiest” is domheid, onverschilligheid, of beiden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s