L’histoire se répète: arbeidsduurverkorting

Martijn van Dam (foto ANP)

Martijn van Dam (foto ANP)

4 Jaar was Martijn van Dam, nu vice-fractievoorzitter van de PvdA, toen in 1982 het beroemde Akkoord van Wassenaar werd gesloten. Het belangrijkste onderdeel van dat akkoord, was de arbeidstijdverkorting. Veel werknemers gingen minder (vaak wel 4 uur per week) werken. De lonen werden niet verlaagd dus effectief gingen de werkgevers fors meer betalen, maar het leidde wel tot een periode van gematigde loonstijging. In de jaren negentig trok de economie geweldig aan en ontstond er weer een tekort aan arbeidskrachten. Veel contracten in het bedrijfsleven werden weer opgetrokken tot 40 uur, nu uiteraard wel met de bijhorende loonsverhoging.

En nu komt de PvdA weer met het plan de werkweek te verkorten tot 36 uur. Uiteraard zonder dat de werkgevers 10% minder loon hoeven te betalen. En drie keer raden wat er gebeurt als de economie weer aantrekt.

Het begint meer en meer een thema te worden: de vraag of de overheid zich meer of minder moet bemoeien met de arbeidsmarkt. Traditioneel links (wat zich steeds misplaatster progressief blijft noemen) vindt meer en meer van wel, terwijl traditioneel rechts eigenlijk niks van zich laat horen.

De rechtse en liberale partijen zouden een duidelijk standpunt moeten innemen als het over de arbeidsmarkt gaat. Deze tijd vraagt om minder overheidsingrijpen. Met aandacht voor uitwassen, maar het idee dat de overheid kan bepalen hoe een arbeidsmarkt functioneert moet echt van tafel.

Advertisements
This entry was posted in Deliberaties, Verkiezingen and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s