Keep calm and keep paying

Dit weekend gaat het er voor de zoveelste keer om spannen. Krijgt Griekenland z’n aller-aller-allerlaatste bail-out of niet? Met dit verschil dat als het antwoord nee is, Griekenland uit de euro zal moeten vertrekken, dus nu is het wel spannend.

Het schijnt te hangen op Finland en de Duitse minister van Financiën Schäuble, die niet geloven dat Griekenland nu wel gaat doen wat het belooft. Italië, Frankrijk en zelfs Merkel vinden dat de Grieken nu wel genoeg gemangeld zijn en dat ze de komende 3 jaar € 70 miljard moeten krijgen. Omdat ze beloofd hebben de BTW te verhogen, rederijen te gaan belasten, de pensioenleeftijd te verhogen en aanvullende pensioenen te verminderen, en te gaan onderzoeken of ze voor 50 miljard staatsbezittingen kunnen verkopen.

schaeuble

De Duitse Minister van Financiën Wolfgang Schäuble

Dat klinkt allemaal best redelijk, maar dat Schäuble aarzelt is helemaal zo gek niet.

Twee weken geleden was er ook een deadline, op 30 juni. Als Griekenland toen akkoord was gegaan met bovenstaande maatregelen, had ze de 3e tranche uit het tweede steunpakket gekregen ter waarde van € 7 miljard, en had ze de IMF netjes kunnen aflossen. Dat hebben ze niet gedaan, ze organiseerden een referendum, premier Tsipras riep om het hardst dat de Grieken dit pakket niet moesten accepteren en de Grieken stemden met grote meerderheid tegen bezuinigingen en hervormingen. Goed twee weken later komt Tsipras met een hervormingspakket dat exact overeenkomt met dat waar ze twee weken geleden 7 miljard voor zouden krijgen, alleen vraagt hij nu 70 miljard.

Dat getuigt aan zijn kant misschien van realiteitszin, maar het getuigt ook van realiteitszin van de geldschieters als ze hier niet zomaar mee akkoord gaan. Omdat het onwaarschijnlijk is dat de Grieken eerst nee stemmen en dan ja zullen doen. Maar bovenal, omdat Griekenland met exact dit pakket maatregelen de geldschieters al 5 jaar lang zoet houdt.

Toen Griekenland in 2010 voor het eerst geld kreeg uit het ESFS beloofden ze al iets te doen aan de pensioenleeftijd. Dat leidde tot massale protesten in Griekenland, en er is niets gebeurd. In 2011 werd de steun aan Griekenland uitgebreid, met als tegenprestatie dat Griekenland 50 miljard aan staatsbezittingen zou verkopen en 7 tot 11 miljard per jaar zou bezuinigen. Dat is niet gebeurd. In oktober 2011 overlegt Griekenland al met Zwitserland over het heffen van belasting op de ruim 200 miljard euro die rijke Grieken in dat land hebben gestald. Tot nu toe is daar niets aan gedaan. In februari 2012 wordt er besloten tot een nieuw steunpakket aan Griekenland, dit keer van € 130 miljard. Onder strikte voorwaarden, dat wel. Zo moest Griekenland het minimumloon en de pensioenen verlagen en het belastingstelsel hervormen (rederijen belasten en BTW invoeren/verhogen). Niet gebeurd.

Zelfs als men er dit weekend weer uitkomt ligt het in de rede dat we over drie jaar terugkijken, zien dat er niets is gebeurd en Griekenland weer meer geld nodig heeft.

keep calm keep paying

Advertisements
This entry was posted in Deliberaties, Internationaal and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Keep calm and keep paying

  1. Martha says:

    Keep Calm and keep Paying: zal volgens de minister president niet het geval zijn. De minister president geeft aan dat er voorwaarden vastzitten aan dit steunpakket:
    http://www.telegraaf.nl/binnenland/24275810/__Nog_geen_ver-trouwen_bij_Rutte__.html

    In onderstaande link vindt u ook het antwoord op uw artikel. Heel veel leesplezier!
    http://www.volkskrant.nl/economie/teruglezen-rutte-zonder-strikte-voorwaarden-geen-geld~a4102126/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s