Belgische toestanden

Verkiezingen, het begint steeds meer een soort van Logiquiz te worden. Meneer A heeft een hoge hoed, maar wil niet naast mevrouw B lopen, etc. Puzzelt u even mee?

Uitgangspunten voor de volgende verkiezingen, van vrij zeker aflopend naar steeds speculatiever:

  • Niemand wil regeren met de PVV, ook niet in een gedoogconstructie. Belangrijkste redenen: onbetrouwbaarheid en imagoschade.
  • Eigenlijk wil ook niemand regeren met de SP. De rechtse partijen niet vanwege te links, de linkse partijen niet vanwege angst voor marginalisatie. De PVV niet omdat dan te zichtbaar wordt dat de PVV zelf in de kern een veel linksere partij is dan ze zelf steeds roepen.
  • D66 en GL willen liever met rechtse partijen regeren dan met linkse, omdat zij in het laatste geval in de rechtervleugel terechtkomen en ondersneeuwen. Dat blijkt vandaag al uit de gretigheid waarmee beide partijen het kabinet oproepen tot samenwerking al voor de verkiezingen.

De peilingen op 19 april 2012

We mogen aannemen dat bovenstaande uitgangspunten enige invloed op de verkiezingsuitslag gaan krijgen, want de kiezer stemt steeds meer met mogelijke coalities in zijn achterhoofd. Dat zal waarschijnlijk betekenen dat de SP kleiner wordt dan in de peilingen, en de PvdA groter. De VVD blijft waarschijnlijk groot en wordt misschien zelfs  nog groter als het CDA niet heel snel een goed alternatief voor Verhagen weet te verzinnen. Een kandidaat lijkt zich nog niet te hebben aangediend, hoewel Bleker geen nee schijnt te gaan zeggen als hij wordt gevraagd, maar of dat de uitslag positief gaat beinvloeden is natuurlijk zeer de vraag.

Ook de vraag is wat de PVV stemmer gaat doen. Hoewel sommigen de tournure van vandaag zeggen te hebben zien aankomen, wekt het gedrag van Wilders en vooral zijn toelichtingen vandaag niet de indruk dat dit een zorgvuldig geplande en geregisseerde actie was. Het lijkt eerder op een partij in distress die doet denken aan de LPF in zijn hoogtijdagen. Mij dunkt dat de PVV een snel slinkende groep kiezers zal aanspreken, simpelweg omdat steeds duidelijker wordt dat de PVV niets te bieden heeft… Een deel van de PVV-kiezers zal naar de SP verkassen, een deel zal terugverhuizen naar de VVD en in mindere mate naar het CDA.

De VVD is een exponent in het politieke  spectrum met de wind in de rug, waar het CDA die wind hard tegen heeft. De PvdA is de natuurlijke tegenpool van de VVD en met Samson als nieuwe leider ongetwijfeld in staat om daarop te kapitaliseren. D66 is voor velen die niet al te anti-Europees zijn en niet al te links een redelijk alternatief  in het midden en GroenLinks heeft een identiteitscrisis en wordt vermorzeld tussen de SP en de PvdA.

Laat u het horen als er iets niet klopt?

Laten we eens kijken naar de verkiezingsuitslagen op basis van bovenstaande veronderstellingen.

VVD: 33 – 45 zetels, PvdA: 30-40 zetels,
SP: 10-20 zetels, D66: 10-15 zetels, CDA: 10-15 zetels, GL: 4-8 zetels
CU/SGP: 5-10 zetels, PvdD: 2-4 zetels
PVV: 10-15 zetels 

Eindelijk komt de klassieke polarisatie tot uiting in de verkiezingsuitslagen en misschien is dit wel een eerste stap op weg naar een politiek landschap dat wordt gedomineerd door twee grote hoofdstromingen, een ‘conservatieve’ en een ‘sociale’, zoals in de UK en de VS. Maar voordat we daar zijn (niet dat ik dat wenselijk zou vinden overigens), moet er een coalitie gevormd. We wensen Rutte en/of Samson veel succes. Het feit dat de PVV niet betrokken zal worden maakt het bijna onmogelijk een inhoudelijk/ideologisch geprofileerde coalitie te vormen. Een linkse coalitie geleid door de PvdA kan alleen als D66 meedoet en die zouden wel gek zijn. Een rechtse kan alleen als VVD en CDA optimaal scoren en D66 mee wil doen (en ook 15 zetels haalt). De mogelijkheden als we de rechts religieuze splinters meerekenen laten we even buiten beschouwing. Maar goed een rechtse coalitie is dus niet helemaal ondenkbaar vermits de zetelverdeling dat mogelijk maakt.

Als dat niet het geval  is rest niets anders dan een soort van paarse coalitie. De eerste die we daarvan hadden waren helemaal niet zo slechts al sommigen ons willen doen geloven, maar ze opereerden wel in economisch zeer florissante tijden. Dat kan van de huidige situatie niet gezegd worden. Veel zal afhangen van de creativiteit van Samson om bezuinigingen te accepteren en geaccepteerd te krijgen. Als dat niet lukt doemen Belgische toestanden…

Advertisements
This entry was posted in Deliberaties, Verkiezingen and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s